Unen ja levon tärkeyttä ei voi mielestäni korostaa tarpeeksi, koska uni vaikuttaa niin moneen tekijään kehossamme ja mielessämme. Tässä tekstissä pohdin unen vaikutusta omaan jaksamiseeni ja kerron omista iltarutiineistani, jotka rauhoittavat minut hyvään yöuneen. Mielenterveysseura mainitsee unesta näin: ”Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Se vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.” Minulle riittävä uni on yksi tärkeimmistä jaksamiseen vaikuttavista tekijöistä. Pyrin nukkumaan yössä 8-9 tuntia laadukasta unta. Olen mitannut elokuusta asti unen laatua Oura-älysormuksella ja esimerkiksi tammikuussa yöuneni olivat keskimäärin 8 tuntia 33 minuutin pituisia. Sormuksesta huolimatta, kaikkein paras mittari unen laadulle on kuitenkin oma fiilis aamulla. Huomaan heti, jos olen nukkunut katkonaisesti tai unet ovat muuten jääneet lyhyeksi. Olo on silloin ”sumea” ja aivot käyvät hitaalla eikä ajatus liiku kirkkaasti. Kehossakin tuntuu enemmän kolotuksia ja kireyksiä. Tällä viikolla meillä on ollut äidin koirat kyläilemässä ja ne alkavat heräilemään pari tuntia aiemmin kuin mihin yleensä olemme tottuneet. Näin ollen unet ovat lyhentyneet ja olo on tuntunut väsyneemmältä. Hauskoja otuksia nuo mokomat ovat silti! On myös täysin normaalia, että välillä unet jäävät lyhyemmäksi ja välillä sitten saa nukkua tarpeeksi. Kenenkään elämä ei voi olla täydellisen optimoitua nousukiitoa. Se on elämää!
Omat iltarutiinit ovat myös muodostuneet tärkeäksi osaksi hyvää yöunta. Listasin alle hyväksi havaittuja iltarutiineja, joita pyrin noudattamaan joka ilta. En kuitenkaan stressaa, jos jokin jää tekemättä. Suurin osa näistä on tosin jo muodostunut tavaksi, joten niiden ”suorittaminen” on lähes automaattista. Tässä omia iltarutiineja:
Itselle toimiva systeemi on myös säännölliset uniajat arkena ja viikonloppuna. Pyrin asettumaan piikkimatolle lukemaan viimeistään 22.30 ja heräilen yleensä kahdeksan ja yhdeksän välillä. Muusikon työ asettaa välillä säännöllisyydelle haasteita, koska keikkapäivinä soitto saattaa alkaa vasta 22.30 tai myöhemminkin ja nukkumaan pääsee vasta aamuyöllä. Poikkeuksellisen unirytmin huomaa seuraavien päivien jaksamisessa. Mutta vaikka uni on tärkeä osa jaksamista, on silti tärkeä muistaa, ettei yritä optimoida sitä liikaa. Se saattaa kääntyä nopeasti itseään vastaan, jos stressaa jokaisesta iltarutiinista ja siitä, onko nukkunut tarpeeksi. On myös erittäin tärkeä ymmärtää, etteivät mittareiden lukemat ja tulokset määritä sinua ihmisenä. Itse annoin Ouran aluksi määrittää sen, millainen päivästäni tulee ja se oli tyhmää. Nykyään osaan suhtautua siihen onneksi neutraalisti ja keskityn enemmän omaan fiilikseen. Olisi mukava kuulla, millaisia iltaruutineja ja ajatuksia unesta sinulla on? Rakkaudella, Tony
0 Comments
Leave a Reply. |